Bredeway – Hardinxveld-Giessendam

Gezinssamenstelling: jong gezin met twee tieners

Tuinoppervlak: L 23m x B 6m

Wensen

De opdrachtgever had een aantal duidelijke voorkeuren. De tuin moest een natuurlijke uitstraling hebben waarin zowel zon als schaduw te vinden is. De volledige tuin moest benut worden. Ze wilden een volière en het liefst ook water. Ze wilden elk seizoen van de tuin kunnen genieten en de tuin moest een welkom bieden aan allerlei verschillende insecten.

Ontwerp en aanleg

Toen we de opdrachtgever bezochten was het al snel duidelijk dat muziek een belangrijke rol speelt in hun leven. Dit element wilden we gebruiken in het ontwerp. Dit hebben we gerealiseerd door in de lijnen van de tuin subtiel de vorm van een gitaar terug te laten komen.

Het waterelement wat de familie graag in de tuin wilde, zou gedeeltelijk onder de volière door moeten lopen. Dit zou uiteindelijk behoorlijk wat extra onderhoud opleveren. Na wat doorvragen waarom ze precies water in de tuin wilden, bleek dit met name te gaan om een gevoel wat het geeft. Rust, natuur. Dit gevoel hebben we op een andere manier ingevuld met split grind, waardoor we een suggestieve vijver hebben gecreëerd. 

Voor de bestrating hebben we een voor een wat grotere tegel gekozen, wat minder onkruid oplevert. Aan de randen van de bestrating hebben we de tegels zo geslepen met een speciale Stihl motorzaag (met diamantblad op water), dat de lijn van de bestrating een organische vorm heeft. Dit geeft een natuurlijke uitstraling. De tegels zijn zo geplaatst dat ze de breedte van de tuin accentueren.

Verder hebben we om de tuin te benutten verschillende hoogteniveaus gemaakt. Hierdoor lijkt de tuin groter en creëer je diverse ruimtes in één ruimte.

Qua beplanting zijn er vaste planten geplant. Dit maakt de seizoensbeleving compleet, de tuin komt in de winter in een rustfase. Voorbeelden van de begroeiing waar we voor gekozen hebben zijn de Trompetboom, als link met de muziek. En de vlinderstruik (Buddleja), omdat deze insecten aantrekt.

Reactie klant

We zijn prettig verrast door het enthousiasme, vakbekwaamheid en de passie van het team. Er was ruimte en overleg voor onze inbreng, onze wensen werden serieus genomen. We genieten enorm van het resultaat.

De tuin in de zomer