Giessenstraat – Hardinxveld-Giessendam

Gezinssamenstelling: groot gezin (peuters tot tieners)

Tuinoppervlak: 85m2

Wensen

Meer ruimte, speelruimte voor de kinderen. Een vijver voor leven in de tuin. Deze moet wel veilig zijn voor de kinderen. Een overkapping, privacy. Landelijke uitstraling. De pui is van glas. De tuin moet dus een verlengstuk worden van de woonkamer.

Ontwerp en aanleg

De heer des huizes is ondernemer en een echte denker. De tuin zou voor hem een plek moeten zijn waar hij uit zijn werk tot rust kan komen en bij wijze van spreken kan mediteren. De Moorse cultuur uit Zuid-Spanje, spreekt het gezin erg aan. Alahambra, Granada. Deze stijl hebben we dan ook als inspiratiebron gebruikt.

Om meer ruimte te creëren hebben we allereerst de al bestaande overkapping verplaatst. Deze is verder naar achteren geplaatst. Dit had als gevolg dat de schuifdeur van de garage niet meer gebruikt kon worden, maar deze werd al bijzonder weinig gebruikt. Om de rustplek onder de overkapping te waarborgen, is ook de poort verplaatst. Hierdoor kom je bij binnenkomst van de tuin niet direct in de zitplaats terecht, maar word je er door de looplijn wel naartoe geleid.

Om het woonkamereffect te vergroten hebben we de overkapping laten doorlopen in een pergola, voor extra privacy. Deze wordt in de andere kant van de tuin gespiegeld, aangezien herhaling rust geeft. Over de pergola groeit een Vitis (druif).

De muur van de schuur is een nogal opdringerig object, dat regelrecht de woonkamer in lijkt te komen. Dit effect hebben we geminimaliseerd door Pennisetum Alopecuroides (Lampenpoetsersgras) voor de muur te plaatsen. Voor de muur is de vijver gerealiseerd. Hierdoor wordt je blik eerst naar de vijver getrokken en dan pas naar de muur. Om de vijver heen hebben we lage borders geplaatst met een groenblijvende haag. Op deze manier kunnen de kleine kinderen naar hartelust om de vijver heen spelen, zonder dat het gevaar bestaat dat ze erin vallen. In eerste instantie kozen we voor deze haag de conifeer Taxus Baccata. Aangezien deze giftige besjes bevat en dat in verband met de veiligheid voor de kinderen niet verstandig was, hebben we de Thuja conifeer geplant.

Bij de vraag wat met de wens ‘landelijk’ bedoeld werd, kwam vooral naar voren dat het niet modern moest zijn. We hebben de muur daarom een rustieke uitstraling gegeven die ook weer gelinkt kan worden aan de Spaans Moorse cultuur.

In de vijver is een fontein geplaatst. Het geluid van water draagt bij aan rust en meditatie.

Om de tuin en de woonkamer elkaar te laten versterking hebben we in de bestrating onder de pergola een mozaïek aangebracht. Dit is opnieuw geïnspireerd door de eerder genoemde Moorse cultuur en geeft het idee van een vloerkleed in de tuin. De tuin is hierdoor eigenlijk een extra woonkamer.

Na het opstellen van de offerte, bleek er in het budget nog ruimte te zijn voor verlichting. Door vaste tuinverlichting kan de woonkamerbeleving van de tuin ook in de avond en winter ervaren worden. In de bestrating hebben we spots geplaatst, met behulp van een Carat tegelboormachine op water. Aan de muur hebben we lampjes van cortenstaal geplaatst.

 

Als eindresultaat kan de tuin bestempeld worden als een Hortus meditatio. Een plek waarin gefilosofeerd kan worden en waar strategieën bedacht kunnen worden. Een tuin met hofjes, zoals bij het fort Alahambra. Water om de ziel te koesteren, als aansporing om bij de bron te blijven. De uitstraling van de muur geeft een gemoedelijk en huiselijk effect. Het maakt de tuin karakteristiek en geeft een gevoel van oudheid. De Moorse cultuur is tenslotte al wat ouder dan de dag van gisteren.

 

Reactie klant

 

De tuin in de zomer

× Direct professioneel advies.