Gezinssamenstelling: 3 kinderen, wisselende leeftijden
Tuinoppervlakte: 306 m2

Wensen

De opdrachtgever wilde een praktische tuin. Weinig onderhoud, het liefst alles bestraat. Achterin de tuin een overkapping, zowel om onder te zitten als een gedeelte schuur. Het nieuwe materiaal hiervoor was al aanwezig. De fietsen moesten makkelijk in de schuur geplaatst kunnen worden.

Tijdens de kennismaking met de opdrachtgever viel het op dat het huis voornamelijk functioneel en strak was ingericht. Er was echter een element er uitsprong. Een schilderij van een straatbeeld met veel felle kleur en vormen. Een speels, surrealistisch beeld dat warmte en een bepaalde natuurlijkheid uitstraalt.  Dit schilderij, dat een belangrijke plek inneemt in het huis maar ook in de emoties, liet zien dat ze meer wilden dan alleen strak. Het schilderij was een wereld op zich. Een wereld, die de opdrachtgever duidelijk aansprak. Een wereld die wij graag in de tuin wilden creëren!

Nadat we in het gesprek benadrukt hebben dat een tuin toch vooral ook dient voor ontspanning, mochten we een ontwerp en een offerte maken.

Ontwerp en aanleg

In het ontwerp hebben we natuurlijk de wensen van een praktische tuin meegenomen. Onderhoudsvriendelijk en de schuur goed bereikbaar voor de fietsen. We hebben rekening gehouden met de entreelocaties en de plaatsing van de overkapping. Een terras bij de keuken en een zitplek onder de overkapping achterin de tuin. Ook de oprit en een plaats voor de containers zijn meegenomen in het ontwerp.

Met het maken van het vlekkenplan hebben we rekening gehouden met de leeftijd en het aantal personen in het huishouden. Dit bepaalt onder andere de grootte van de terrassen en andere ruimtes. Maar om een wereld vol bezieling te creëren heb je meer nodig. Voorkeuren, persoonlijkheden, hobbies. Hier hebben we onze materiaalkeuze op aangepast.

Na goedkeuring van het ontwerp en de offerte zijn we gestart met de aanleg van de tuin. Voor de bestrating hebben we een keramische tegel gebruikt, met een natuursteen hardgebakken toplaag. Normaal gesproken is een keramische tegel niet geschikt voor buiten, maar door de toplaag is dit wel mogelijk. De toplaag geeft de tegel daarbij ook een natuurlijke uitstraling. De tegels zijn gevoegd en onkruid heeft daardoor geen enkele kans.

De geplaatste klinkers geven een ambachtelijke sfeer weer. Iets wat het schilderij ook uitstraalt. Ook komt de sfeer van het schilderij terug in de patio’s, doordat we deze een natuurlijke en wat grove, fleurige uitstraling hebben gegeven. De oprit en de ruimte tussen de terrassen zijn gevuld met split. Dit ligt op een ondergrond van honingraatmatten. Hierdoor kun je er prima met je auto of fiets overheen rijden en blijft het split toch op zijn plaats liggen.

De overkapping is zwart met wit. Het zwart komt terug in de poort en het wit in de polyester plantenbakken. Bij zowel de overkapping en de bestrating is rekening gehouden met de afvoer van hemelwater. Het schuurgedeelte heeft elektriciteit,waarvoor een extra groep is gerealiseerd en is geïsoleerd.

Qua beplanting hebben we gekozen voor lavendel en grassoorten. Deze laatste hebben maximaal drie snoeibeurten per jaar nodig en geven beweging en leven in de tuin. Verder hebben we een beukenheg en sierappelboompjes geplaatst om vogels te lokken, maar vooral ook om een seizoensbeleving te creëren.

Resultaat
De wensen voor de tuin hebben we goed kunnen realiseren en er is absoluut een ontspannen sfeer in de tuin. Er is een rustgevende samenhang. De voorkeur van de opdrachtgever voor een strakke vormgeving hebben we tot zijn recht laten komen, terwijl de natuurlijke elementen niet ontbreken. Dit zie je bijvoorbeeld terug in het waterornament dat we geplaatst hebben.

Reactie opdrachtgever:

Onze tuin is boven verwachting mooi geworden. Wij hebben William de vrije hand gegeven in zijn ideeën en de uitvoering ervan. Hij en zijn team zijn betrouwbaar en werken hard. Ruimte voor overleg tijdens de werkzaamheden was er en de nazorg is ook ontzettend goed geregeld.

Het proces van de aanleg in beeld