Tuinoppervlakte: ca. 850 m2
Voor-, zij- en achtertuin
Bewoners: gezin met drie kinderen

Wensen

Deze ruime tuin is gelegen aan de rivier De Merwede, met uitzicht op Het Biesbosch. De wens was een luxe tuin, met diverse extra’s zoals een overkapping met buitenkeuken en bar, een waterornament, speeltoestellen en een zitkuil. Het is een mooie samenwerking geworden met de opdrachtgever. We hebben veel overlegd en samen wisten we altijd het hoogst haalbare eruit te halen. Het koste veel energie, maar dat is het met dit als eindresultaat zeker de moeite waard!

Uitdagingen

Dit project had veel uitdagingen, zoals:
– Het hoogteverschil. Vanaf de achterdeur tot aan de steiger zo’n 2,5 meter. De steiger moest daarnaast bereikbaar kunnen zijn met een karretje zodat de motor van de boot getransporteerd kan worden via een karretje.
– De doorgang langs het huis was 1,18 meter breed waardoor grote machines de tuin niet konden bereiken.
– Veel leidingwerk. Omdat we zowel met leidingwerk van de gemeente als met stroomkabels, afwatering- en drainage-leidingwerk te maken hadden, hebben we een klickmelding gedaan bij het kadaster.
– Er is een basale tekening aangeleverd door een tuintekenbedrijf. Het vroeg veel creativiteit om deze tekening om te zetten naar een definitief tuinontwerp.

Tuinaanleg

Beplanting

De beplanting hebben we gekozen op sfeerbeleving en seizoen. Daarnaast hebben we een aantal fruitbomen geplaatst, inclusief planten die insecten aantrekken die belangrijk zijn voor de bestuiving van deze bomen. Op ons advies is de grote berk, Betula Pendula, blijven staan om de tuin een volwassen uitstraling te geven.

Zitkuil

De zitkuil biedt een heerlijke gelegenheid om uit de wind te zitten en te genieten van een vuurtje tot in de late avonduurtjes. We hebben in de zitkuil eerst een bodem van tegels gelegd voor een stevig fundament. Daarop hebben we een afwatersysteem gelegd, zodat de kuil nooit vol met water komt te staan. Daarop staat een zwart, gepoedercoated metalen frame. Vanwege de ronde vorm was het een uitdaging om de rechthoekige houten planken aan te brengen en te monteren op een rond frame. We hebben alle planken eerst op lengtemaat gezaagd en vervolgens de zijkanten iets in een punt gezaagd, zodat we met de vele houten plankjes een mooi rond zitvlak konden creëren. Uiteraard met de schroeven uit het zicht. Uiteindelijk hebben we de kuil gevuld met Alpengrind, waardoor je er prima met je blote voeten op kunt lopen. Tot slot hebben we hout onder de banken gestapeld, wat praktisch is én direct sfeer geeft.

Overkapping/buitenkeuken

De fundering voor de overkapping was net gestort toen we voor het eerst in de tuin kwamen. Extra hoog, i.v.m. het opkomend rivierwater. De overkapping/buitenkeuken heeft Timmer en Timmer uit Hardinxveld gemaakt. We hebben over een half jaar een mooie samenwerking met hen weten te creëren.

Metaalwerk

In deze tuin is divers metaalwerk verwerkt, zoals de bank in de zitkuil, de pergola en in de bar. De pergola bestaat uit grote metalen staanders en liggers. Deze hebben we in een betonnen bekisting gezet en keurig in lijn met elkaar. Het metaal was zwaar om met de hand te plaatsen, maar door speciale verbindingen klikten we de hoeken met bouten in elkaar. Door goede voorbereiding hebben we zelfs een kabel door de ligger kunnen verwerken zodat er in iedere ligger 2 lichtspotjes geïnstalleerd konden worden en men ook in het donker de weg vindt. De bar hebben we in de veranda geplaatst.

Het metaalwerk in de tuin is gecreëerd in samenwerking met Steelion.

Irrigatiesysteem

De tuin bevat een handig bewateringssysteem. Via een app kunnen de bewoners vanaf hun vakantieadres de tuin beregenen.

Verlichting (proces)

× Direct professioneel advies.