Locatie: binnentuin van monumentaal pand
Gebruikers: volwassenen en drie kinderen in wisselende leeftijden

Context

De binnentuin waarvoor we een ontwerp mochten leveren en aanleggen ligt in het verlengde van een 18e eeuwse woning. Het pand is een Rijksmonument. Het huis heeft een gepleisterde lijstgevel (XVIII) onder hoog schilddak met dakvensters. Achter het huis bevindt zich een pand met hoog zadeldak, evenwijdig aan de straat aan de Oostzijde hoge, gecementeerde gothische trapgevels met nissen. De gevel die uitkijkt op de binnentuin is een overblijfsel van het voormalig Agnietenklooster uit 1400 na Chr.

We hebben overwogen om het oude klooster imago in de tuin te verwerken, door bijvoorbeeld een kruidentuin aan te leggen. Dit kwam echter niet overeen met de eisen van de opdrachtgever, die vooral op zoek was naar een plek met beleving met een knipoog naar mediterrane sferen.

Een plek met een ziel waar geleefd wordt. Een plek van ontmoeting en niet moeten. Vol gemak, beleving en gezelligheid.

Wensen van de opdrachtgever en ons tuinontwerp

De opdrachtgever wilde een plek van gezelligheid. Een plek om te relaxen. Een plek waar je het gevoel hebt op vakantie te zijn. Aangezien de opdrachtgever zijn vakantie graag viert in de mediterrane landen, hebben we in het ontwerp mediterrane elementen verwerkt zoals palmbomen (Trachycarpus fortunei met stammen van 2-3 meter) en mediterrane grassen.

De tuin moest daarbij passen binnen de context van de terrassen in de binnenstad van Gorinchem. Omdat het de tuin van een monumentaal pand betreft, moest de ruimte ook een karakteristieke uitstraling hebben. Er is daarom gekozen voor een combinatie van strakke tegels met her en der een klein motiefje. Ook hebben we karakteristieke Portugese keien verwerkt. Voor de overkapping hebben we gekozen voor eikenhout met knoesten. Dit gaat werken, waardoor het leeft en met de tijd alleen maar mooier wordt.

Concrete eisen

Naast de wensen op het gebied van beleving waren er ook een aantal concrete eisen. De opdrachtgever wenste een praktische, functionele en makkelijk te onderhouden tuin. De beplanting is daarom onderhoudsvriendelijk en er is een bewateringsinstallatie aangelegd.
De opdrachtgever wilde kunnen parkeren op eigen terrein. Aangezien de tuin ook af te sluiten moest zijn was er vraag naar een grote, degelijke, elektrische poort. Goede en degelijke materialen waren een must, ook met het oog op duurzaamheid. Een groen dak op de overkapping om bij te dragen aan de vergroening van de stad en het verblijf van vogels en insecten te stimuleren.

Er moest een plek komen voor een grote eettafel (8 personen) en een lounge set. Een buitenkeuken met een Green Egg. Om te voorkomen dat je in een rooklucht zit is de Green Egg vanuit de keuken verrijdbaar.

Een plek waar je wil zijn!

Verder wilde de opdrachtgever strakke lijnen, goede tuinverlichting en heaters in de overkapping voor de koudere avonden. Ook moest er een jacuzzi komen. Alles uiteraard strak, professioneel en degelijk uitgevoerd.

We hebben er een tuin van gemaakt waar we trots op zijn! Een plek van verwondering, een plek met karakter en schoonheid. Een tuin waar je kunt beleven, waar gezelligheid is. Een plek waar je wil zijn!

3d Plan en verlichtingsplan Williams Garden

Tuinaanleg en realisatie

× Direct professioneel advies.