Een tuin leeft, verandert, reageert op de seizoenen. Als je dit zomaar zijn gang laat gaan, blijft er van jouw droomtuin niet veel over. Een tuin heeft onderhoud nodig. Opschonen, snoeien, winterklaar maken. Er is altijd wel iets te doen. En dit geldt zowel voor de privétuin, als voor de kantoortuin of de grond om je bedrijf. Het buitenaanzicht van je bedrijfspand is tenslotte een belangrijk visitekaartje. Voor het onderhoud geldt net als bij de aanleg dat we werken met professionele apparatuur, duurzaam in het gebruik van brandstof en dat we daarmee de overlast voor de buren zoveel mogelijk beperken.
Voor elk onderhoud, in welk seizoen dan ook, staan wij voor je klaar. We houden zelfs de timing voor je in de gaten.
Snoeien
Timing is erg belangrijk als het gaat om snoeien. Als je een struik op het verkeerde moment in het jaar snoeit heb je kans dat deze de eerstvolgende bloei overslaat, of zelfs helemaal afsterft. Helaas is het niet zo dat je al het snoeiwerk in bijvoorbeeld de herfst kunt doen. Elke struik heeft hierin zijn eigen behoefte. Als professionals kennen wij deze behoefte en kunnen hier op het juiste moment naar handelen.
Zaaien
Er zal zo nu en dan opnieuw gezaaid moeten worden. Dit is zeker het geval als je veel eenjarige planten in je tuin hebt staan. Veel planten kun je in het voorjaar inzaaien. Maar er zijn planten die eerst een periode van kou nodig hebben om te kunnen ontkiemen en daarom in de herfst ingezaaid moeten worden. Deze planten noemen we koudekiemers.
Ook je gazon heeft op zijn tijd een update nodig. Zeker als je een gezin met kinderen hebt, die je gazon als voetbalveld gebruiken. We kunnen dan graszaad inzaaien om het gazon te herstellen. Het hoeft niet zo te zijn dat het gras bij de buren altijd groener is!
Bodemonderhoud
Ook bodemonderhoud is iets wat terug blijft komen. Kale grond is onnatuurlijk. De natuur is er op gericht om kale grond zo snel mogelijk op te vullen. We zien dit als onkruid, maar eigenlijk is het een voorzorgsmaatregel van de natuur om de humuslaag te beschermen. Deze zou bijvoorbeeld bij een hoosbui weg kunnen spoelen als deze niet bij elkaar wordt gehouden door begroeiing. Een optie om onkruid tegen te gaan, maar toch de bodem te beschermen is het aanbrengen van bodembedekkers. Dit werkt als het ware als een groen tapijt tussen de bestaande beplanting, waar het onkruid vrijwel niet tussendoor komt.
Deze optie werkt niet in bijvoorbeeld een moestuin, waar de gewassen alle ruimte moeten krijgen om te groeien. Regelmatig wieden werkt over het algemeen prima, maar er zijn periodes dat je daar niet aan toe komt. Als je op vakantie bent, of wellicht door ziekte. In dat geval kunnen we mulchen. Dit wil zeggen dat we de bodem bedekken met een organisch materiaal, zoals karton of landbouwplastic. Deze bedekking ontmoedigt onkruid en beschermt de grond tegen uitdroging waardoor je minder vaak water hoeft te geven. Uiteindelijk zal het materiaal verteren en dit heeft als voordeel dat het humusgehalte verbetert en er meer voedingsstoffen vrijkomen.
Plantenziekten en plagen
Er zijn diverse plantenziekten waar je mee te maken kunt krijgen. Deze worden vrijwel altijd veroorzaakt door verschillende soorten schimmel. Wij hebben de juiste middelen in huis om dit effectief te bestrijden.
Ook slakken kunnen een probleem zijn waar iedereen wel eens mee te maken heeft gekregen. En we kennen allemaal het recente probleem van de buxusmot. Er zijn verschillende manieren om deze te bestrijden. Wij helpen je graag.
Wij zijn er om jouw droomtuin in optimale conditie te houden!
Doe je het onderhoud liever zelf, maar heb je hulp nodig bij hoe dit aan te pakken? Op onze Facebookpagina vind je regelmatig tips en natuurlijk kun je je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief. Nog steeds vragen? We zijn maar één telefoontje of mailtje ver weg.