Het gezicht achter Williams Garden is William de Hek. Een gedreven persoonlijkheid met een duidelijke visie. Een visie die direct duidelijk maakt dat een tuin niet slechts een verlengstuk van je huis is. Een tuin is een verlengstuk van jezelf. Persoonlijk. Geen tuin is hetzelfde. Een tuin heeft karakter, het laat zien wie je bent.

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor zo min mogelijk onderhoud en dus zo min mogelijk groen. Je ziet een duidelijke opgang in de verstening van tuinen. ‘Je gaat toch ook niet voor je plezier op een industrieterrein zitten,’ vindt William. Een tuin moet daarom volgens hem voor minstens eenderde groen zijn.

Mensen komen tot rust in de natuur.
Waarom dan niet die natuur naar je toe halen?

Elke tuin die William ontwerpt is dan ook een weergave van de opdrachtgever. Soms zie je zijn of haar interesses erin terug. Soms is de tuin geïnspireerd op plaatsen die de opdrachtgever heeft bezocht. William heeft daarom ook geen directe eigen stijl. De wensen van de opdrachtgever staan voorop. Het stempel dat William daar vervolgens bovenop legt is de bezieling en het karakter van de tuin. En dat doet hij met verve.

Zelf doet William graag inspiratie op in het buitenland. Hij heeft veel gereisd en de plaatsen die hij bezocht heeft hebben zeker invloed op de manier waarop hij tuinen ontwerpt. Tijdens deze reizen heeft hij ook kennisgemaakt met de werken van Antoni Gaudí en Roberto Marx. ‘Bij de ontwerpen van deze kunstenaars voel je dat ze de essentie hebben begrepen. Er straalt kracht vanuit. Dat wil ik ook bereiken met mijn ontwerpen.’ Voor de kracht van een natuurlijke uitstraling in de tuin wordt William vooral geïnspireerd door Piet Oudolf.

‘Ik zie een tuin als een levend kunstwerk, dat als doel heeft de bezoeker een prettig gevoel te geven.’

 

Williams Garden in de media

Tijdschrift de Tuin: 

Het Kompas: