tuinaanleg tuinontwerp

Tuinoppervlakte: ca. 1700 m2
Voor-, zij- en achtertuin
Bewoners: gezin met drie tieners

November 2020 hebben we dit fantastische project opgeleverd. De woning is nieuwbouw en het perceel is, samen met het naastgelegen perceel geheel omgeven door sloten. Een gedeelte van het perceel was ooit de weg naar het plaatselijke voetbalveld. Hierdoor was er een brede degelijke brug aanwezig, die in het ontwerp is blijven bestaan.

Wensen

De wensen van de opdrachtgevers in het tuinontwerp combineren was een uitdaging. Mevrouw is heel creatief met een rijke fantasie. Haar voorkeur gaat uit naar vrolijke kleuren en organische vormen. Meneer houdt meer van rechte lijnen, rust en overzicht. Een grote boom moest er in ieder geval komen. 

Geïnspireerd door een vakantie in Amerika, is het huis in Amerikaanse stijl gebouwd, met veel houtwerk en een veranda. Dit geldt ook voor het bijgebouw op de achterzijde van het perceel. In dit bijgebouw bevindt zich een kantoor, een hangplek voor de jongeren en een garage.

Tuinontwerp

Het ontwerp van de tuin is dan ook op het huis aangepast, in de stijl van een Amerikaanse ranch. In het ontwerp moest plek zijn voor drie auto’s, een plek voor de fietsen, veel gazon en een seizoensbeleving. Ook wilde meneer graag kunnen voetballen met zijn zoon. 

Het tuinontwerp hebben we vooral heel ruimtelijk ingedeeld. Strakke lijnen, gecombineerd met weelderige bloemenborders. Een oprijlaan die door de toegangspoort, langs het huis achterin bij het bijgebouw uitkomt, loopt als een verbindende factor door het perceel. Hiervoor hebben we Gravi d’or gebruikt, om het Western/Texaanse accent te beantwoorden. Dit is volledig gewalst en voor de kantopsluiting hebben we Zweedse granietkeien gebruikt. 

Bloemenborders zijn rondom de veranda aangebracht, met daarin onder andere de Allium giganteum, ook wel uienbollen genoemd. Als de bloemen straks in bloei staan, kijk je daar vanaf de veranda prachtig overheen. Langs de oprijlaan zijn acht bomen geplaatst, de Pinus Sylvestris. Dit is een grove den die de grootte van het huis benadrukt. Onder de bomen hebben we de Liriope, een grasplantje met paarse bloemen, geplant. Deze doet het erg goed in de schaduw. 

Kantoortuin

Ook bij het kantoorgedeelte van het bijgebouw is een tuin gerealiseerd. Met als afscheiding de Thuja Occidentalis ‘Smaragd’, die een lage, groenblijvende heg vormt. Hierbinnen vind je een vuurplaats met grote keien om op te zitten. Vooral om niet te lang te blijven zitten, want het werk moet ook weer doorgaan :). In dit gedeelte zijn dezelfde bomen geplant als langs de oprijlaan. Ook is hier de Pinus Mugo geplant. Dit is een kleine variant van de Pinus Sylvestris.

Verder zijn er parkeerplaatsen gerealiseerd bij het bijgebouw. En voor de garage hebben we als bestrating oudgebakken klinkers gecombineerd met porfierstenen. Op veel plekken is de Osmathus Burkwoodii aangeplant. Dit is een groenblijvend, massief struikgewas met in het voorjaar witte bloemetjes en kan in vormen gesnoeid worden.

De zitkeien bij de kantoortuin komen her en der terug in het perceel. Dit zijn Scandi keien en deze hebben een flink gewicht. De Thuja Occidentalis ‘Smaragd’ vormt op diverse andere plekken een lage of hogere afscheiding tussen bijvoorbeeld gazon en parkeerplaats. Om een groot gedeelte van het perceel is een manegehek geplaatst om de sfeer van een ranch te benadrukken. 

Zitkuil

In het enorme gazon is een zitkuil gerealiseerd, met een BBQ. Het gazon is hiervoor eerst opgehoogd, waarin het zitgedeelte verzonken ligt. Hierdoor kijk je vanuit de zitkuil net over het gazon. Voor het houtwerk is hardhout gebruikt, zodat het langdurig bestand is tegen de vochtige grond. De rugleuning is schuin geplaatst voor een natuurlijke zithouding. Voor het zitgedeelte zijn betontegels gebruikt. De rand onder de zitting bestaat uit flagstones geopietra. Deze flagstone benadrukt de karakteristieke uitstraling die past bij het robuuste Amerikaanse landschap.

Verlichtingsplan

In het ontwerp hebben we een 3D-verlichtingsplan meegenomen in samenwerking met In-Lite. Het perceel moest vooral geen uitstraling van een verlichte tennisbaan krijgen. Daarom hebben we ervoor gekozen bepaalde elementen uit te lichten. Zo hebben we onder de zitting van de zitkuil een lichtstrip aangebracht die de karakteristieke flagstone uitlicht. Verder hebben we de Pinus Sylvestris bomen van onder uitgelicht, waardoor de robuuste stam en kroon zichtbaar blijft. Het 3D-ontwerp gaf een complete weergave van wat het uiteindelijke resultaat zou zijn voor zowel dag als nacht. 

De verlichting is opgesplitst in drie groepen, die afzonderlijk van elkaar aan- en uitgezet kunnen worden. De volledige tuinverlichting is te bedienen met een app, die ook vanaf het vakantieadres zijn werk doet.

Aanleg

Dit project was niet met een maandje gerealiseerd. We hadden dan ook een gedegen projectopzet nodig. We hebben van buiten naar binnen gewerkt en zijn als eerste met de beschoeiing begonnen. Ook moest al het grondwerk gebeuren. Waterleiding, stroomkabels, mantelbuizen voor de verlichting en wcd’s (contactdozen). Ook is er een drainagesysteem aangebracht vanwege de drassige grond. Het mooie hieraan is dat er een sluisje in is aangebracht dat gesloten kan worden op het moment dat het droog is en je het water op het perceel wilt houden. Het sluisje was een vernuftig idee van de opdrachtgever. Verder is er op het perceel zo’n 150 kuub grond toegevoegd.

Toegangspoort

De toegangspoort is gerealiseerd in samenwerking met een technische metaalbewerker en een metselaar. Het was nog een uitdaging op zich, omdat deze ter plekke opgebouwd moest worden. De poort is van binnenuit opgemetseld en er zit elektriciteit in, verlichting en een intercomsysteem. De buitenkant van de poort is gemaakt van exact dezelfde natuursteen als de schoorsteen van het huis. Kortom, aan deze poort zijn de eisen gesteld voor een minihuis op zich.

Resultaat

William: ‘Als je een tuin ontwerpt ben je eigenlijk een componist. Je schrijft de muziek, maar je weet het echte resultaat pas als je de muziek hoort. Bij deze tuin viel alles uit het ontwerp helemaal op zijn plek en ik ben echt trots op het resultaat! Voor nu wachten we nog even op het bloeiseizoen, zodat we kunnen zien hoe de bloemen tot hun recht komen.

Reactie opdrachtgever

‘Toen wij in 2019 begonnen met ons tuinidee hadden we niet kunnen bedenken dat het resultaat zo fantastisch zou zijn. Al onze ideeën vloeien over in een compleet geheel. Het was en is nog steeds een fijne samenwerking. Wij genieten iedere dag enorm van onze tuin, dank jullie wel!

× Direct professioneel advies.