Het afgelopen jaar is er veel veranderd in ons land. Door het coronavirus kwamen we erachter dat de wereld minder maakbaar is dan we dachten. Nu er veel om ons heen wegvalt, moeten we op een andere wijze op zoek naar gezonde prikkels. William de Hek van Williams Garden deelt zijn gedachten erover.

,,Voor mij als tuincreator is de zoektocht naar gezonde prikkels erg interessant. Het brengt me terug bij de vraag wat een tuin ons in de toekomst te bieden heeft. In mijn opinie heeft het alles te maken met ons perspectief. Een Joods iemand vroeg laatst aan me: ‘Wat zie je als je naar die boom kijkt?’ Ik zag een berk met witte stam, takken en een kroon. Hij antwoordde: ‘Feitelijk gezien klopt dit, maar dit is Grieks denken. Wij als Joden zouden zeggen: Ik zie een plant die me zuurstof geeft en waarin vogels kunnen nestelen.’ Het gaat dus om wat de natuur in onze directe omgeving ons wil geven. In een van mijn eerdere columns kun je lezen wat de natuur ons wetenschappelijk onderbouwd te bieden heeft. Men gaat voor ontspanning niet op een industrieterrein zitten, maar in een park. Veel mensen hebben een hekel aan tuinonderhoud, maar niemand aan buiten. Een tuin is een plaats van beleving en dat begint in mijn optiek bij de Hof van Eden.”

Zintuigen prikkelen

,,De tuin is een plek waar men de zintuigen kan prikkelen. Vroeger gebruikte sommige kappers bijvoorbeeld sappen uit een berk voor haarwater tegen roos. Indianen trokken repen bast van de berkenstam af voor het waterdicht maken van de kano. Uiteraard hoeven we niet meer terug naar die tijd, maar wat kunnen we doen met de huidige technieken en innovaties? Als we weten dat groen goed voor ons is, kunnen we dan onze gevels niet meer vergroenen en werken aan een echt groene kantoortuin?”

,,De huidige trends bij tuindesigns zijn strak en milieuvriendelijk. Connectie met de natuur, met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Hergebruik van materialen speelt daarin een steeds grotere rol en geeft sfeer en karakter aan het geheel. Hoe ziet de tuin van de toekomst eruit met alle huidige maatschappelijke ontwikkelingen? Een goed voorbeeld hiervan is het Van Gogh Path: een door Studio Roosengaarde ontworpen fietspad in Eindhoven, geïnspireerd door het schilderij Starry Night. Of misschien nog beter: The Glowing Nature van Studio Roosengaarde. De combinatie van biologie en techniek laat zien wat er mogelijk is voor tuingebruikers; lichteffecten in vijvers, tegels die oplichten als je erop stapt en bewegende lichtjes als je langsloopt. Het creëren van sfeer op deze manier zou zelfs op schoolpleinen kunnen helpen bij nieuwe spellen.

Bron van ontspanning

,,Ik denk graag mee hoe we uw tuin tot een beleving kunnen maken, waarbij innovatie en de kracht van de natuur elkaar versterken tot een persoonlijke bron van ontspanning. Wanneer je dit als vakgenoot leest: voel je vrij om contact op te nemen voor een baan of creatieve ideeën.”

Dit artikel is eerder geplaatst in Het Kompas op 3 februari 2021