Zes maanden lang laat William de Hek van Williams Garden ons meekijken met zijn dagelijkse bezigheden. Deze maand vertelt hij welke houtsoorten je het beste kan toepassen in je tuin. ,,Het is een uitdaging om in het bos van houtsoorten, de juiste boom te vinden.”

Hout komt op veel plaatsen voor. Iedere houtsoort is uniek. Ook het gedeelte van de boom waarvan je plank is gemaakt, heeft effect op de duurzaamheid en werking. ,,Stel je voor dat je naar een doorgezaagde boom kijkt”, legt William uit. ,,Je ziet de jaarringen. Als we de boom in de lengte doorzagen, krijgt de ene plank de kern van de boom, de andere plank wat meer de buitenkant. Als we een plank vanuit de kern hebben, zitten de jaarringen dicht op elkaar. Het hout is niet gevlamd, de tekening is amper waarneembaar. Dit noemen we kwartiershout. Iets verder naar buiten, komen we tussenvariant halfkwartiershout tegen. Aan de buitenkant van de boom vinden we dossehout. Dit is rijk gevlamd, minder hard en duurzaam.

De krimp van hout gaat altijd naar het hart toe. Kwartiershout zal dus amper krimpen, de ringen zitten daar dicht op elkaar. Dossehout daarentegen, werkt het meeste. De planken bevatten de buitenste ringen van de boom en kunnen daarom kromtrekken. Bij het maken van bijvoorbeeld een tafelblad, is het daarom belangrijk om planken die naast elkaar liggen, om te draaien ten opzichte van elkaar. De ene plank wil boltrekken, de andere hol. Door de tegengestelde trekkracht blijft de tafel recht.”

De soort hout is van invloed op de duurzaamheid van je creatie. ,,Grenen- en vurenhout zijn naaldboomsoorten die, afhankelijk van locatie en gebruik, onbewerkt zo’n tien jaar meegaan”, vertelt William. ,,Waar grond, vocht en zuurstof samenkomen, ontstaat het meeste kans op verrotting. Grenen kan beter tegen vocht, vuren is een wat elegantere plank en heeft kleinere kwasten. Douglashout is een zachte, zalmroze houtsoort, dat maakt hem makkelijk te verwerken. In de loop van de tijd wordt het hout harder, waardoor hij boven de grond tien tot twintig jaar meegaat. Eikenhout vind ik persoonlijk heel gaaf met zijn robuuste, stoere uitstraling. Deze soort gaat zo’n twintig jaar mee.”

,,Hardhout is een verzamelnaam voor verschillende hardhoutsoorten”, vervolgt hij. ,,Azobé, een West-Afrikaanse soort, wordt vaak uit het zicht gebruikt omdat het wat kan werken. Angelim Vermehlo uit Brazilië, wordt vaak gebruikt voor schuttingpalen. Die is wat duurder, maar blijft recht. De Bankirai uit zuidoost Azië, heeft een lichtbruine gloed en wordt daarom vaak op zichtlocaties gebruikt, zoals schuttingen en vlonders. Hardhout is lastig te bewerken, gebruik daarom professionele machines. Zie je niet welke houtsoort je voor je hebt? Een grove stelregel: naaldboom- en hardhout zinkt, vuren en grenen blijft drijven.”

Dit artikel is eerder geplaatst in het Kompas van 5 november 2020