De komende maanden laat William de Hek van Williams Garden ons meekijken met zijn dagelijkse bezigheden. Deze maand vertelt hij wat groen voor effect kan hebben op onze (geestelijke) gezondheid. “De natuur prikkelt de zintuigen en dat heeft meer effect dan we denken.”
Groen. Het wordt gezien als de kleur van leven, milieu, vernieuwing en veiligheid. Er zijn ook maar weinig mensen die niet kunnen genieten van een frisgroen grasveld of een stevig bladerdak boven een uitgestrekte bomenlaan. Zelfs mensen met hooikoorts worden vaak nog wel blij van een groen uitzicht. Groen is goed voor mensen. Dat is al bewezen in uiteenlopende onderzoeken.
Williams vertelt: “Vergroening is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je (geestelijke) gezondheid. In de hectische samenleving waarin we leven, groeit de vraag naar natuur als bron voor ontspanning en recreatie. In het Vitamine G-project, een studie uit 2006, hebben vijf onderzoekers het verband tussen groen en gezondheid aangetoond. Dat komt allereerst door blootstelling, het inademen van frissen lucht. Daarnaast heeft een groene omgeving effect op ons gedrag; mensen vinden natuurlijke omgevingen aantrekkelijker dan bebouwing. Het stimuleert om fysieke activiteiten te ondernemen, zoals wandelen of fietsen. Aantrekkelijke groen ruimten in de buurt dragen ook bij aan informele sociale contacten. Mensen ontmoeten elkaar in het park en laten daar de kinderen met elkaar spelen. Dat geeft weer positieve effecten op welzijn en het gevoel van veiligheid.”
Verder vertelt William dat het RIVM in 2012 een interessant onderzoek deed met 250.000 Nederlanders. Daaruit bleek dat mensen die in een groenere omgeving wonen, zich over het algemeen gezonder voelen. Ze bezoeken minder vaak de huisarts met psychische klachten. Ook kan natuur helpen bij verwerking. “Onderzoekers van de Oberlin Universiteit in Ohio brachten groepen studenten in bussen naar een natuurlijke of stedelijke omgeving. Ze kregen de opdracht om in die omgeving na te denken over een onopgelost probleem in hun leven. Na een kwartier waren de studenten in de natuur dichter bij de oplossing van hun probleem, dan de studenten die in de stad waren geplaatst. Groen kan ons dus helpen om probleemoplossend te denken of dingen op een rij te zetten, wat ook kan helpen bij rouwverwerking. In ziekenhuizen wordt deze kleur in combinatie met beplanting steeds vaker ingezet om sneller te herstellen.”
Groen is dus goed voor ons. Williams Garden kan helpen om het groen aan te leggen en te onderhouden. “Mijn afstudeerproject was erg bijzonder. Ik mocht een tuin aanleggen voor dementerende mensen. Door gebruik van materialen, waterornamenten en beplanting die ze kunnen herkennen van vroeger, worden de zintuigen geprikkeld en komen er herinneringen terug. Het is prachtig om te zien wat natuur voor effect heeft. Ik ben trots dat ik op deze manier ook een steentje kan bijdragen.”
Dit artikel is eerder geplaatst in het Kompas op 7 oktober 2020