Voor de meeste mensen is de tuin een plek van rust. Je ziet je strak gemaaide gazonnetje, die prachtige boom en ook de vogels hebben jouw tuin gevonden. Maar helaas; als het donker wordt verandert je tuin in een zwart gat. William de Hek van Williams Garden heeft daar in zijn maandelijkse column een oplossing voor. ,,Verlichting creëert sfeer en diepte, maar draagt ook bij aan de veiligheid en functionaliteit van je tuin.”
,Je kunt de tuin zien als een verlengstuk van je woonkamer”, stelt William. ,,Je kunt jezelf er terugtrekken met een boek, de barbecue aansteken of even lekker in de tuin werken. Voor veel mensen is de tuin bedoeld voor ontspanning. Helaas is de gemiddelde Nederlander overdag niet thuis en kan men er van oktober tot en met april alleen in het weekend van genieten. Door verlichting aan te leggen, verleng je de tijd dat je van de tuin kan genieten. Licht kan ook bijdragen aan de veiligheid en functionaliteit; Ongenode gasten slaan een verlichte tuin sneller over en je gaat niet meer zomaar onderuit over de step van je zoontje.”
Het aanleggen van tuinverlichting start op papier. William vertelt: ,,Bedenk wat de mooiste dingen in je tuin zijn. Als je dol bent op die ene boom, is het mooi om een spot vanuit de grond op de kruin te richten. Ogenschijnlijk saaie muren kunnen met een armatuur opeens heel sfeervol worden. Een tuinpad kun je bijvoorbeeld verlichten met grondspotjes of paaltjes, rondom de deur werkt een wandlamp met bewegingssensor vaak goed. Er zijn veel vormen van verlichting, zoals fakkels, een vuurplaats, solar- of elektrische verlichting. Let wel op dat je niet overdrijft. Het moet spannend zijn; hier en daar verlicht en dus ook wat donkere hoekjes. Als je klaar bent met het tekenen van de verlichting, is het slim om te kijken naar de elektra. Op welke groep wil je de verlichting, zit er al een wandcontactdoos in de buurt of moeten er kabels getrokken worden? Wil je de verlichting op schakelaar of ga je voor smartverlichting, die je kunt bedienen met een app?”
Als het plan klaar is, kunnen materialen worden aangeschaft. William werkt vaak met ledverlichting. ,,Dat is kostentechnisch interessant, zuinig en in alle soorten en maten te krijgen. Let bij de aanschaf van elektra op de plaats waar het komt. Koop drie-aderige grondkabels met een stalen binnenmantel en ga voor waterdichte schakel- of contactdozen. Begin de aanleg altijd met het uitschakelen van de groep waar de verlichting op komt te staan. Bij het verlichten van een bestaande tuin, plaats je kabels langs de gazonrand. Graaf onder boomwortels door en verwijder een zo smal mogelijk strookje tuinpad. Kabeldozen kunnen worden volgegoten met een speciale kunsthars, wat het geheel waterdicht maakt. Zo voorkom je kortsluiting en kun je, ook tijdens de winter, genieten van je tuin!”
Dit artikel is eerder geplaatst in Het Kompas op 7 januari 2021