Aan het begin van de coronacrisis ging iedereen massaal in de tuin werken. Het aanleggen is één, maar het onderhouden komt er achteraan. De komende zes maanden geeft William de Hek van Williams Garden advies over het aanleggen en bijhouden van de dynamische buitenruimte.

Voor de geboren en getogen Hardinxvelder was het niet altijd duidelijk dat hij hovenier ging worden, maar als hij terugdenkt, waren er vroeger al wel wat signalen. ,,Ik was altijd meester in het bouwen van dijkjes en dammetjes langs de rivier. Ook vond ik de tuin van mijn opa, in hartje Delft, erg mooi. Hij had alles zelf aangelegd en er een hele beleving van gemaakt. Een natuurlijke tuin met natuursteen, salamanders en hazelnoten, verschillende vijvers en kronkelende paadjes. Het was wel enigszins frustrerend dat ik nooit een stap van die paadjes mocht zetten, de ruimte buiten de gestelde grenzen was júist interessant.”

Na een werk/leertraject op het Groencollege begon William in 2011 zijn eigen hoveniersbedrijf; Williams Garden. Inmiddels werkt hij met twee man personeel. ,,Dat bevalt me uitstekend. Ik hou van buitenruimte en het creëren van mooie tuinen en dat kan goed met dit team. De ene keer worden we ingezet voor onderhoudsklusjes, de andere keer leveren we het complete concept; ontwerp, aanlegproject en het onderhoud. In het ontwerpen kan ik mijn ei echt kwijt. Soms komt er een aanvraag voor een praktische tuin. De auto moet hier, de containers daar en er lopen zoveel mensen doorheen. De leukste klussen zijn de abstracte, persoonlijke ontwerpen. Een tuin waar de klant tot rust komt en ze terugbrengt naar een bijzondere plek of vakantiebestemming. Daarmee kan je echt een verschil maken. Een project is voor mij geslaagd als het resultaat meer is dan een tuin.”

SCHOONHEID

Een tuin is een levende ruimte. ,,Dat is gaaf. De seizoenen hebben er invloed op en er groeit een stukje schoonheid, in de vorm van planten, insecten, vogels en egeltjes. Ook kun je leven uit de tuin, met een moestuintje of het houden van kippen. Voor veel mensen is de buitenruimte een inspiratiebron. Kledingmakers gebruiken het voor patroontjes, meubelmakers brengen met houten ontwerpen de natuur in huis. Tuinmensen schijnen ook het gelukkigste werkvolk te zijn; je laat je handjes wapperen en bent met levende dingen bezig. Alles wat je aandacht geeft wordt mooier. Een dag is goed als we het verschil gemaakt hebben. Dat kan gelukkig op heel veel manieren.” En als het regent? ,,Dan valt het meeste naast je.”

Dit artikel is eerder geplaatst in het Kompas op 9 september 2020